joi, 25 august 2011

"Povestea lui Harap-Alb" de Ion CREANGĂ - rezumat


                 Doi fraţi Verde-Impărat şi Craiul au trăit de multă vreme la cele două capete ale lumii, fără se vadă. Primul ajungând la bătrâneţe fără a avea descendenţi de gen masculin îi scrie fratelui său cerându-i să-i trimeată pe unul dintre cei trei feciori, ca fie urmaşul lui la tron.
Cei doi fii mai mari ai Craiului pleacă,dar de fiecare dată tatăl se imbracă în piele de urs şi îi asteaptă sub un pod. La vederea ursului amăndoi se întorc, pe rând, acasă.
Într-una din zile, mezinul se-ntâlneşte, în grădină, cu o bătrână care cerşea. Fiul Craiului  îi dă bani, iar Sfânta Duminică il sfătuieşte să plece el la curtea lui Verde-Impărat, însă numai după ce-i va cere tatălui său calul şi armele pe care le-a avut în tinereţe.
Mezinul îşi alege calul supunându-l la proba jăratecului, curăţă de rugină armele tatălui său şi se pregăteşte de plecare, sfătuit fiind de tatăl său se ferească de de omul roş, dar mai ales de spân.
În pădure fiul de crai se întâlneşte, de trei ori, cu Spânul care se oferă să-i fie slugă. A treia oară tânărul acceptă oferta, iar Spânul îl invită să coboare într-o fântână pentru a se răcori. Însă imediat trânteşte capacul şi-l obligă pe captiv accepte inversarea rolurilor, astfel Harap-Alb devine sluga Spânului.
Harap-Alb este supus la trei probe: să aducă sălăţile din Grădina Ursului, apoi pielea bătută cu pietre preţioase a Cerbului fermecat şi să o aducă pe fata Impăratului Roşu.
Pentru a trece ultima încercare, Harap-Alb se-ntovărăşeşte cu Gerilă, Flămânzilă, Setilă, Ochilă si Păsări-Lăti-Lungilă. Împreună trec prin mai multe încercări: a focului, apei şi a recunoaşterii fetei de impărat.
          Fata divulagă secretul lui Harap-Alb si acesta este omorât de Spân, dar fiind stropit cu apa vie si moartă invie.
Spânul este omorât de calul năzdrăvan, iar Harap-Alb se căsătoreşte cu fata Împăratului Roş.

9 comentarii: